Spelmissbruket kryper ner i åldrarna

Spelberoende blir ett allt större problem och det kryper ner i åldrarna. Många begår allvarliga brott och en del försöker ta livet av sig för att de är så djupt inne i sina missbruk. När man spelar mycket gäller det att alltid vara uppmärksam på varningssignaler för ett eventuellt beroende.

593499-woman-and-man-hands-at-the-stack-of-chips

Nu slår beroendecentrum i Stockholm larm om att spelmissbruket bland unga i länet har ökat. Samordnare för spelmissbruksbehandlingen i Stockholms län säger att problemet blivit större och att det även går längre ner i åldrarna. Tidigare var det Svenska spels Jack Vegas-maskiner som var en vanlig ingång till spelberoendet, men nu ökar andra typer av spelformer. Den vanligaste ingången till missbruk i dag är istället nätcasinon och sportspel på nätet. Något som gör dessa spelformer så lockande är att alla har ständig tillgång till dem och att spelföretagen lockar med kändisar i reklamerna. Förutom att spelmissbruket drabbar en själv, drabbar det även nära och kära. Det finns exempelvis en rad fällande domar som är kopplade till spelmissbruk. Bland annat handlar de om en son som spelat bort mammans pengar, en ung man som finansierade spelandet genom att ta lån i fruns namn och använda föräldrapenningen samt en bankanställd som stal pengar på jobbet för att täcka spelskulder. Läs mer.

Kan hjälpa att få kontakt med andra

Med tanke på hur mycket spelmissbruket ökat har det nu blivit ett samhällsproblem. Det gäller därför att alla inblandade tar ansvar och försöker göra något åt det. Exempelvis gör spelbolagen en del i kampen mot missbruket genom att ha en sektion på hemsidan om ansvarsfullt spelande. En sajt som har en sådan sektion med en massa bra information om spelberoende är Ballet bingo. Genom att tillhandahålla informationen, visar spelföretaget att de bryr sig om sina kunder. Tar inte spelbolag och myndigheter ett krafttag mot spelmissbruket i Sverige kan det nämligen bli ett lika stort problem som alkohol- och drogmissbruk redan är. På Svt kan man läsa om Omid Rezvani som fastnade i ett så allvarligt spelmissbruk att han försökte ta självmord. När han i två års tid hade försökt gång på gång att ta sig ur missbruket såg han ingen annan utväg. Efter att han insett vad hans beroende faktiskt fått honom att försöka göra, sökte han hjälp hos en psykolog. Men det var inte förrän han kom i kontakt med andra i samma situation, som han började komma ur beroendet.

Se symptomen på ett beroende 185807-cash-slots-neon-sign

Just att få kontakt med andra spelberoende kan vara ett väldigt bra sätt att ta sig ur missbruket. Men det kan vara svårt att faktiskt inse att man är i ett missbruk innan det är för sent. För att hjälpa folk som misstänker att de själva eller anhöriga har fastnat i ett beroende, har Beroendecentrum listat några symptom på spelberoende:

  • Du tänker på spel stora delar av din vakna tid.
  • Du spelar för större och större summor för att behålla spänningen.
  • Du har misslyckats förut med att sluta spela eller begränsa spelandet.
  • Du spelar för att kväva din ångest, nedstämdhet eller problem i livet.
  • Du är ständigt i jakt på revansch när du förlorat.
  • Du ljuger för vänner och familj för att dölja hur mycket du spelar.
  • Du har stulit eller bedragit för att få pengar till spelandet.
  • Du har äventyrat dina relationer på grund av spelandet.