Spellicenser på svenska marknaden

Förändringens vindar sveper in över den svenska branschen som sysslar med spel och betting. Snart införs en ny spelreglering med licenser, och därför finns en hel del saker som är viktiga att känna till om hur spelbolagen får sina licenser för att bedriva spel och vad lagen säger om detta.

Den svenska spelbranschen är i nuläget inte alls så svensk utan många företag både har sitt huvudkontor och är registrerade utomlands. De har ändå kunnat agera som aktörer mot den svenska spelmarknaden. Svenskar har dock enkelt kunnat nå internetsidor på nätet och spelsidor i mobilen även om företagen inte alltid har så stor fysisk närvaro med spelombud i Sverige. Men snart blir det ändringar i läget vad gäller spelbranschen i Sverige. Den 1 januari år 2019 införs nämligen en ny spelreglering. Själva regleringen gäller även den typ av spel och betting som finns på nätet men som är inriktad mot den svenska marknaden. Ett system med licenser införs. Redan från och med den 1 augusti i år så har det gått att söka.

I den nya spellagen (2018:1138) så framgår det även att den som får licensen, licenshavaren, behöver ett spelsystem som är placerat i Sverige. Begreppet spelsystem är definierat i samma lag. Man behöver ange var någonstans som servrar finns placerade rent geografiskt. Det kan alltså vara hög tid för många olika casinon på nätet att börja titta på var någonstans i Sverige man kan tänkas vilja eller behöva placera ut och positionera sina servar. Det är dessa servrar som driver själva hemsidorna som de som vill spela går in och spelar på. Där kan man spela allt från spel med odds på olika sporter till enarmade banditer, slottar, poker, roulett och mycket mer i många olika fall.

Söka licens i Sverige

När spelbolagen ska söka licens för att bedriva sin Sverige ska detta ske hos Lotteriinspektionen, och all info om det finns på deras hemsida. Men värt att känna till är att i framtiden kan det bli möjligt att bedriva verksamhet riktad mot den svenska marknaden även om servar inte fysiskt finns på plats i Sverige. Det beror på att det finns en öppning i lagen om att man kan få undantag. Om licenshavaren har tillstånd att bedriva spel i ett annat land och en offentlig myndighet i det andra landet övervakar tillhandahållandet av spelen så kan det gå. Men då endast i ett sådant fall där den utländska myndigheten har stiftat ett slags avtal med Sveriges myndighet så att den utländska myndigheten kan utöva tillsyn av licenshavarens verksamhet riktad mot den svenska marknaden. Detta nämns i 16:e kapitlet och andra paragrafen i spellagen. I dagsläget finns ännu inte några sådana avtal.