Spelandets baksida

Det finns flera varningsklockor att lägga märke till när man talar om spel och spelmissbruk – och en av de främsta är när man börjar ta lån på lån för att finansiera sitt spelande i tron om att man kan vinna tillbaka de pengar som man förlorat och på så vis bara sjunker djupare ner i spel- och skuldträsket.

Tärningar handI dagarna rapporterade SvD om hur en kommunalt anställd kvinna förskingrat miljonbelopp för att finansiera sitt spelmissbruk och i DN skriver man om hur en ung man i Stockholm tagit sms-lån i sin hyresvärds namn för att göra det samma. Detta är något som man från statens sida ser som allvarligt och ett problem som måste fås bukt med för när spelandet blir så allvarligt att man begår brottsliga handlingar för att få sin kick, ja då har det gått förlångt. Dock ska man minnas att det är långt ifrån alla spelmissbrukare som kliver över gränsen till att bli kriminell många finansierar sitt beroende genom lån från kompisar eller rent av privatlån och hamnar istället i en skuldspiral som är svår att ta sig ur.

Tre starka varningsklockor gällande spelmissbruk

  1. Ditt spelande är ett tvång – det är inte lägre roligt att spela, det är ett begär som måste stillas.
  2. Du väljer spelande framför allt – familj, barn och vänner hamnar i baksätet och endast ditt spelande prioriteras.
  3. Du finansierar med lån – din egen ekonomi räcker inte till spel längre utan du tar lån.

Spel och pengar

Bekymrad räkningarOm man märker att någon av dessa tre varningssignaler stämmer in på sitt egna beteende så kan det vara hör tid att skaffa hjälp. Att börja låna till spel är till exempel något som man absolut ska undvika och när man börjar känna behov eller lust till att göra detta ska man kämpa emot för att vad man är värd. Att ta privatlån handlar om att finansiera till exempel en bil eller ett bostadsköp och inte för att fylla på spelkontor – så om du ska låna: Ta privatlån till det du behöver för att överleva och inte för att försöka vinna tillbaka förlorade pengar. Men som spelberoende kan detta vara svårt att ta till sig. Till exempel skriver SVT i samband med sin dokumentär ”Jakten på storspelarna” att spelberoende kan likställas med alkoholism och att storspelarna, som är djupast fast i ett spelberoende, är de spelare som faktiskt är mest lönsamma för spelbolagen att vända sig till – så varför skulle ett spelbolag vilja hjälpa någon med spelmissbruk?

Få hjälp med spelberoende

Alla som misstänker sig ha ett spelmissbruk ska kunna hitta information till vart man kan vända sig för att få hjälp – därför måste alla casinon ha med kontaktuppgifter till olika beroendecentrum. Till exempel finns Stödlinjen dit man anonymt kan ringa och få stöd, Beroendecentrum i Stockholm och Spelberoendes riksförbund dit man även kan vända sig för att få hjälp. Likaså har Lotterinspektionen startat en ny spelberoendesajt som man kan vända sig till och den kan du hitta genom att klicka här.