Kritik mot ATG

Spelarrangören ATG har lanserat nytt travspel, men det är något som inte alla dock uppskattar – detta eftersom det nya formatet gör travspelandet mer tillgängligt vilket för personer som är, eller är i risk för att bli, spelmissbrukare inte alls är en positiv uppdatering.

Tidigare har vi trav hästar klungapratat en hel del om spelandets baksida, nämligen spelmissbruk och nu när ATG lanserar sitt nya travspel är det flera som är kritiska. Anledningen till detta är att ATGs nya satsning handlar om att locka nya spelare till travet och detta har man gjort genom att lansera ett travspel där spelarna spelar på låtsatshästar. Något som dessutom går att göra non-stop dygnet runt och det är just den aspekten av det hela som kritiken riktas. Till Sveriges Radio säger bland annat Andreas som själv kämpar med spelmissbruk att det inte spelar någon roll att ATG själva klassar det nya travformatet som ett låg risk spel, vilket innebär att denna typ av spel inte räknas som ett spel som är lätt att fastna i, då det är tillgängligheten som ställer till det. Men som svar på detta säger ATGs försäljningschef Katarina Widman att bolaget faktiskt tagit sitt ansvar genom att både länka till en stödlinje för spelmissbrukare på sajten och även har en pausknapp man som spelare kan trycka på och då avstängs man från spel under 48 timmar. Dock är Andreas tveksam till detta då han menar att i stundens hetta så är det få spelmissbrukare som själva aktivt väljer att trycka på stopp – för det är ju precis vad spelmissbruk innebär: en oförmåga att sluta spela.

Så varför har ATG lanserat nytt trav?

Bakgrunden till det nya spelet med virtuella låtsatshästar är att travsporten behöver mer prispengar och mindre omkostnader för att kunna fortsätta vilket gjort att man har det nya spelet som avstamp för att hitta nya målgrupper. Något som med andra ord innebär att locka fler personer till spel. Så för att kunna göra detta har man satsat rejält men räknar även med att man inom ett år ska ha återfått dessa pengar och då kommer all vinst från det virtuella spelet att slussas till den vanliga travsporten – som de nya spelarna alltså ska vända sig till när de tröttnar på att förlora pengar på det virtuella travet!